ОСНОВНА ШКОЛА

- Директору

- Наставницима

- Стручним сарадницима

Поштовани,

На основу реакције школа на допис Министарства просвете, науке и технолошког развоја "Онлајн тестирање за ученике 8. разреда – први пробни завршни испит", послатим 07.04. посредством школских управа, примећено је да у школама постоје одређене дилеме, због чега шаљемо неколико важних напомена.
1. Microsoft Office 365 (у оквиру којег су Word, Excel и други алати, укључујући и Microsoft Teams) и Тесла ЕДУ су две потпуно одвојене платформе. Једино заједничко је чињеница да је са до сада достављеним налозима за Microsoft платформу могуће приступити и Тесла ЕДУ платформи.
2. Онлајн тест за самопроцену знања ученика за завршни испит ће бити спроведен на Тесла ЕДУ платформи доступној на адреси mojaucionica.gov.rs.
3. Након поменутог дописа, неочекивано велики број школа се обратио Министарству са захтевом за отварањем додатних налога (што је последица неажурности података које школе уносе у ИС Доситеј). Због наведеног, одлучено је да се начин прикупљања података о недостајућим налозима промени. Све школе којима до сада нису достављени додатни налози за ученике 8. разреда (нису добиле позитиван одговор на послати захтев), као и школе којима је потребно поново послати раније достављене налоге, треба да попуне упитник. Упитник је послат на адресе електронске поште (маил) које су школе унеле у Доситеј, осим у случају школа које су приликом попуњавања неког од претходних упитника замолиле да им се упитници доставе на неку другу адресу. Упитник ће бити могуће попунити до петка, 17.04. у подне. Новокреирани налози ће бити достављени на исте адресе на које је достављен упитник, као и на адресе наведене у упитнику, најкасније у понедељак у преподневним часовима. У упитнику је неопходно да:
- унесете број недостајућих налога за ученике 8. разреда,
- одаберете да ли желите да се поново доставе налози који су раније достављени,
- уколико желите да се налози доставе на још неку адресу, унесете додатну адресу, водећи рачуна да унесете исправну адресу, како би тражени подаци могли бити достављени.

Важно: Свака школа је добила јединствен линк који није дозвољено прослеђивати другим школама.
4. Неки наставници су Министарству исказали жељу за коришћењем неке од две поменуте платформе и навели да нису добили налог којим би могли приступити овим платформама. Зато је неопходно да свим наставницима понудите могућност коришћења ових платформи и да им доставите налог уколико су заинтересовани, као и да им омогућите приступ табелама са налозима ученика, како би исте могли поделити ученицима.
5. Поред онлајн теста за самопроцену знања, Тесла ЕДУ ће захваљујући компанији Comtrade бити бесплатно доступна школама током трајања ванредног стања и за потребе подршке настави на даљину.
6. Microsoft Office 365 платформа (онлајн Word, Excel, Teams и многи други алати из Office пакета) је захваљујући компанији Microsoft бесплатно доступна школама трајно и омогућава да се и у условима ванредног стања настава може одвијати интерактивно (аудио и видео позив са читавим одељењем, размена садржаја и задатака), као и одржавање наставничких већа и других састанака, како унутар школе, тако и одржавање родитељских састанака.
7. За обе платформе доступна су одговарајућа упутства на адреси https://rasporednastave.gov.rs/alati-uputstva.php
8. За обе платформе пружена је и одговарајућа подршка наставницима и директорима (што путем мејл комуникације, што кроз Тимове директора и наставника на самој платформи), док су планиране и одговарајуће обуке за употребу, о чему ћете накнадно бити обавештени.
9. У случају потребе за онлајн наставу, додатне налоге на овим платформама ће бити могуће добити кроз подршку која ће у случају Тесла ЕДУ платформе бити доступна путем електронске поште, док ће за Microsoft платформу бити отворен посебан канал у тиму за директоре и секретаре школа.

Срдачан поздрав,
Министарство просвете, науке и технолошког развоја
Сектор за дигитализацију у просвети и науци[/toggle] [toggle open="false" title="Примена епидемиолошких мера током спровођења пробног завршног испита у основној школи и завршних наставних активности у другом полугодишту школске 2019/2020. године"] ПРЕДМЕТ: Примена епидемиолошких мера током спровођења пробног завршног испита у основној школи и завршних наставних активности у другом полугодишту школске 2019/2020. године
Поштована/-и,
Са циљем спречавања ширења епидемије вируса COVID-19, наставници и ученици осмог разреда који су позитивни на вирус или су били у контакту са особама које се позитивне на вирус, не треба да долазе у школу током спровођења активности у оквиру пробног завршног испита (1. и 2. јуна 2020. године).
Ученицима осмог разреда који су позитивни на вирус или су били у контакту са особама позитивним на вирус потребно је организовати достављање штампане верзије сва три пробна теста (српски/матерњи језик, комбиновани тест и математика) 2. јуна 2020. године. Решене тестове ученици не треба да враћају у школу, довољно је да предметне наставнике обавесте о постигнутом резултату тестирања.
Такође, ученици осмог разреда који су позитивни на вирус или су били у контакту са особама позитивним на вирус, не треба да долазе у школу на часове припреме за завршни испит, већ за њих треба организовати подршку на даљину, на начин који су наставници већ користили током ванредног стања. Исти захтев се односи и на предметне наставнике који позитивни на вирус или су били у контакту са особама позитивним на вирус, који припрему за завршни испит могу организовати на даљину или за непосредни рад са ученицима треба определити другог наставника.
Срдачно,
Министарство просвете, науке и технолошког развоја.Конкурс за упис ученика у први разред средње школе у Републици Србији за школску 2020/21


Прилог 1 - Упутство за председника школске комисије


Прилог 2 - Упутство за одељењске старешине


Прилог 3 - Упутство за дежурне наставнике


Прилог 5 - Упутство за прегледаче


Прилог 6 - Упутство за поступак приговора на реузлтате завршног ипита


Прилог 7 - Упутство за супервизоре


Прилог 8 - Упутство за прикупљање података


Прилог 9 - Упутство за ученике и родитеље


Прилог 11 - Смернице за спровођење завршног испита за ученике

Адреса:

село Шилово бб,
38252 Шилово
+383 280 310 137
office@vukkaradzicgnjnlane.edu.rs
http://www.vukkaradzicgnjilane.edu.rs

Користимо колачиће (енг. "cookies") за пружање бољег корисничког искуства. Наставком коришћења овог сајта слажете се са употребом колачића.